De USB kabel is niet meer weg te denken uit ons leven. Je gebruikt hem ongemerkt vaker dan je denkt. De USB kabel verbindt je computer met randapparatuur zoals telefoons en fototoestellen. Maar ook de meeste Tv’s zijn al voorzien van USB kabels. Je komt hem overal tegen. Daarom is het goed om wat handige feiten te weten over dit veel gebruikte kabeltje.

Universal Serial Bus

Wie weet eigenlijk waar USB kabel voor staat? We gebruiken de term USB zoveel dat niemand er meer bij stil staat dat het eigenlijk een afkorting is. Het staat voor Universal Serial Bus. De USB kabel is zo’n ingeburgerd woord dat je er niet bij stil staat dat deze standaard aansluiting nog niet zo oud is. In 1996 verscheen het eerste apparaat met een USB aansluiting op de markt. Dat was dus versie 1.0. Ze vervingen de veel langzamere parallelle en seriële poorten. De gegevensoverdracht van het ene apparaat naar het andere gaat met een USB kabel veel sneller. Deze gestandaardiseerde versie zorgde ervoor dat fabrikanten allerlei producten konden maken die moeiteloos aansloten op zowel pc’s als MACs.

USB kabel: handig systeem

Sommigen van ons herinneren ons nog wel de tijd dat als we een computer wilden aansluiten op een ander apparaat, we de computer moesten afsluiten en opnieuw starten. Voor de jongeren onder ons is dat niet meer voor te stellen, maar zo ging dat vroeger. Dat hoeft natuurlijk allang niet meer. Met een USB poort kun je ten alle tijden apparatuur aansluiten. Dit wordt wel  hotplugging genoemd. Wat ook erg handig is dat de USB kabel gelijk de aangesloten randapparaten van stroom voorziet. Grappig is dat de naam eigenlijk niet helemaal klopt. De standaard is geen bus. Dat betekent dat er meerdere aansluitingspunten zouden zijn en dat is niet zo. Er kan maar één hub aangesloten worden.

Doelen

De ontwikkelaars van de USB hadden een paar doelen voor ogen. Ze wilden een degelijke, goedkope poort hebben die ook gebruikt kon worden voor randapparaten als muizen. De kosten van de kabels mochten niet te hoog zijn en foutieve aansluiting moest uitgesloten worden. Er moesten veel apparaten op aangesloten kunnen worden en tot slot moest de USB kabel voldoende snelheid hebben om snelle apparaten als printers te kunnen aansluiten. Die doelen zijn bereikt. De USB kabel wordt heel vaak gebruikt, juist omdat hij zo goed zijn werk doet.